Hva er en medsøker og hvordan bruker søker jeg med medsøker?

Ønsker du et forbrukslån må du søke. Når du søker på forbrukslånet legger du inn litt informasjon om deg selv. Informasjonstypen er den samme for alle som søker, men selve informasjonen varierer fra person til person. Det stilles forskjellige minstekrav til hver person som søker på forbrukslån. Disse minstekravene går på alder, ansettelsessituasjon, inntekt, inkassokrav og forholdet mellom inntekt og gjeld.

Alle som søker på forbrukslån kan velge mellom å søke eller søke med en medsøker. En medsøker betyr kun at det er en annen person som søker sammen med deg. Medsøkeren må fylle ut informasjon om seg selv på søknaden sammen med deg. Det vil si at dere begge sender inn en søknad sammen hvor du og en annen person begge oppgir informasjon om seg selv på søknaden. Dere trenger nødvendigvis ikke å fylle inn all informasjonen sammen, men dette varierer litt fra bank til bank. Enten så fyller dere inn informasjonen sammen eller så fyller du som søker inn først, for deretter fyller medsøker inn informasjon om seg selv ved å klikke på en egen link som medsøker får. Søke sammen med en annen person er vanligvis ikke noe problem og gjør det veldig lett for deg å få lån.

Det følger et ansvar med rollen som medsøker

Er du medsøker på en lånesøknad betyr det at du tar skrittet over til søkers stilling hvis ikke søker kan betale. Banken bryr seg ikke om hvorfor søker ikke har betalt, men heller om at søker har betalt eller ikke har betalt. På denne måten tar banken raskeste vei til noens lommebok. Det er derfor viktig at du som medsøker stoler på søkeren. Kjenner du søkeren godt kan det hende at du stoler blindt på søkeren. Kjenner du ikke søkeren så godt kan det være smart å ta noen forholdsregler før du skriver under på en søknad som medsøker. Du kan for eksempel spørre om søkeren kan vise deg sin skattemelding. Her får du et lite innblikk inn i hva søkeren har av gjeld og inntekt. Du kan også se om søkeren har andre forbrukslån eller mange kredittkort. Snakk også litt med søkeren slik at du vet hvorfor søkeren trenger pengene og hva søkeren planlegger å bruke pengene på. Synes du at grunnen søkeren oppgir ikke er god nok bør du vurdere din rolle som medsøker.

Når du har tatt skrittet og skrevet under på lånesøknaden som medsøker har du garantert for lånet som søkeren har fått. Du har med dette ikke blitt søker selv. Det betyr at du ikke eier lånet og at lånet ikke kommer opp på din skattemelding. På denne måten kan du være medsøker for noen du ønsker å hjelpe uten at du får lån på skattemeldingen. Du slipper også å bli registrert i et register per dags dato. Så det er liten risiko for deg annet enn at du stoler på søkeren.